Sittplatserna fylldes snabbt när redaktörer och andra intresserade bjöds in till seminariet ”Olika publiceringssätt för den vetenskapliga boken”.
Marianne Thormählen, prodekan för forskning vid fakulteterna för humaniora och teologi, inledde seminariet med ett brandtal för bokens existens. Hon passade även på att hälsa Helena Lejon, från utbildningsdepartementet, speciellt välkommen.
Projektledare Katarina Bernhardsson tog sedan vid och förklarade skillnaderna mellan den traditionella offset-tryckningen och den nyare tekniken med digitalt tryck.
– Offset har en hög startkostnad, men med en bra tryckteknik. När digitalt tryck kom på 80-talet var det ganska dålig kvalité, men det har hänt väldigt mycket. Det digitala trycket, som är en form av en utskrift, har blivit mycket bättre, förklarar Katarina Bernhardsson.
Startkostnaden för digitalt tryck är lägre än vid offset-tryck, men om stora upplagor ska tryckas kan det bli dyrt då varje upptryckt kopia kostar lika mycket styckesvis oavsett antal.
För många doktorander och forskare är det svårt att i förväg veta hur många kopior de kommer behöva av sin skrift, men då finns möjligheten med print-on-demand (POD). En bok kan då först tryckas upp i en lite mindre upplaga och sedan tryckas i enstaka exemplar utifrån efterfrågan.
– Med print-on-demand slipper man lagerhållning och det är bättre för miljön, säger Katarina Bernhardsson.
Oavsett om du har tusen idéer kring trycket av din bok eller om du känner dig klar med din del av arbetet efter att texten är skriven så är det bara att vända sig till Media-Tryck som hjälper dig utifrån dina önskemål. De håller även regelbundet kursen ”Att skriva, formatera och leverera en tryckfärdig avhandling som PDF”.
För mer information om Media-Tryck och deras kurser: <link http: www4.lu.se media-tryck>www4.lu.se/media-tryck
För att öka spridningen av din skrift kan det även vara en god idé att publicera den Open Access. Skriften går då att gratis få tag på digitalt. Läs mer: <link http: www.lub.lu.se publicera open-access-fri-tillgaenglighet.html>www.lub.lu.se/publicera/open-access-fri-tillgaenglighet.html
För information om böcker som ges ut av forskarna inom humaniora och teologi vid Lunds universitet: <link skriftserier>www.ht.lu.se/skriftserier/
Text: Lisa Kron
Värdefulla tips inför bokpublicering
Publicerad den 14 november 2014
Visste du att Media-Tryck har en kurs i hur du bäst formarterar din avhandling inför tryckning? Och vilket är egentligen bäst, offset-tryck eller digitalt? Det och mycket mer diskuterades på torsdagen när Skriftserieverksamheten vid HT-fakulteterna bjöd in till seminarium.
2024-11-19
Our former student Sanne Johansson in Sydsvenskan
2024-11-19
KPU-alumnen Sanne Johansson i Sydsvenskan
2024-11-08
The inclusion breakdown: "It’s time to rethink"
2024-11-08
Inkluderingshaveriet: ”Det är dags att tänka om”
2024-11-01
Stark kritik mot inkludering: ”Elever har olika förutsättningar”