Första studenterna att ta examen från ämneslärarutbildningen
Publicerad den 8 juni 2016
Nu väntar arbetslivet för omkring trettio studenter som påbörjade sin ämneslärarutbildning hösten 2011. Detta blir första kullen studenter med inriktning mot gymnasieskolan som tar examen vid Högskolan Kristianstads och Lunds universitets gemensamma ämneslärarutbildning.
Avslutningsceremonin som ägde rum den 3 juni på Campus Helsingborg präglades av sång, tal och oförglömliga minnen för samtliga närvarande. Linnea Bäckström som är en av studenterna och arrangör av avslutningsceremonin känner både sorg och glädje inför att sluta på ämneslärarutbildningen.
- Jag har älskat varje dag på universitetet, med intressanta föreläsare, givande diskussioner, med klasskamrater och studier som känts helt rätt sen dag ett, säger Linnea.
För att bli gymnasielärare krävs det behörighet att undervisa i två olika ämnen. Det innebär 120 respektive 90 hp i dessa ämnen. Utöver detta tillkommer praktik och utbildningsvetenskapliga kärnkurser som ska förbereda för det kommande yrkeslivet. Sammanlagt blir det 5 år med examensarbetet.
- Jag känner mig redo för yrkeslivet. Via mina studier i ämnena pedagogik och didaktik, praktiken och mina egna vikariat har jag fått breda ämneskunskaper och mycket kött på benen inför arbetslivet. Framtidens lärare är här, vi är redo, vi är taggade och vi är så glada och tacksamma för det som ämneslärarutbildningen vid Campus Helsingborg har givit oss, säger Linnea.
Äventyr och längtan till arbetslivet
Linnea Bäckström ser med förväntan fram emot både arbete och ett liv efter studieåren.
- Jag kommer att ta lite välförtjänt vila i form av resa till England, Norge och Dalarna. Därefter väntar sommarjobb inom äldrevården. Den åttonde augusti börjar dock äventyret på riktigt, min heltidsanställning! Jag kommer att arbeta på en mellanstor gymnasieskola i centrala Malmö i bland annat svenska och retorik. Det ska bli väldigt roligt att komma ut på riktigt och vara en del av det yrke som jag så länge har längtat efter, säger Linnea.
Sinikka Neuhaus, Utbildningschefen på Institutionen för utbildningsvetenskap, är en utav personerna som höll tal och gav tips inför yrkeslivet.
- Att bidra till att bygga infrastruktur för lärande är något väldigt fint. Det innebär att ni ska vara med och rigga så att framtiden – ni och framförallt era elever – ska utrustas med kunskap och förmågor som kan motverka kaos, säger Sinikka Neuhaus.
<link https: www.flickr.com gp>Se bilder från avslutningsceremonin
2024-11-19
Our former student Sanne Johansson in Sydsvenskan
2024-11-19
KPU-alumnen Sanne Johansson i Sydsvenskan
2024-11-08
The inclusion breakdown: "It’s time to rethink"
2024-11-08
Inkluderingshaveriet: ”Det är dags att tänka om”
2024-11-01
Stark kritik mot inkludering: ”Elever har olika förutsättningar”