Ämneslärarutbildning (ÄLU)
Om utbildningen
Vill du undervisa, engagera, inspirera och göra skillnad i människors liv? Bli lärare! Ämneslärarutbildningen i Lund ger dig behörighet att arbeta i gymnasieskolan, grundskolans årskurs 7–9 och vuxenutbildningen.
Som ämneslärare förenar du djupa ämneskunskaper med en förmåga att förstå och vägleda andra. På ämneslärarutbildningen i Lund utvecklar du båda delarna. Du läser heltid på Lunds universitet under 10 terminer. En omväxlande utbildning där du studerar dina två valda ämnen på ämnesinstitutioner med starka forskningsmiljöer, samtidigt som du växer in i rollen som lärare genom studier i utbildningsvetenskap och verksamhetsförlagd utbildning på din framtida arbetsplats: skolan.
En utbildning med tre delar
Ämneslärarutbildningen i Lund är inriktad mot att bli lärare i gymnasieskolan, men gör dig samtidigt behörig att jobba i grundskolans senare år och inom vuxenutbildningen. Utbildningen består av 300 hp och har tre beståndsdelar: Ämnesstudier i två ämnen: 120 hp i ena ämnet, 90 hp i andra ämnet. Utbildningsvetenskaplig kärna, UVK: 60 hp och Verksamhetsförlagd utbildning, VFU: 30 hp.
Terminsupplägg
Här kan du se utbildningens upplägg, termin för termin. Vid utbildningens start läggs störst fokus på studier i dina valda undervisningsämnen, så att du är trygg i dem inför din första VFU (praktik).
Internationella möjligheter
Som student på ämneslärarutbildningen har du möjlighet att göra både praktik och utbytesstudier utomlands. Lunds universitet har 670 partneruniversitet runt om i världen. Du betalar ingen studieavgift, och du har möjlighet att ta med dig ditt studiemedel.
Termin 5 passar bäst för ett utbyte inom ditt andraämne och termin 7 passar bäst för utbyte inom ditt ingångsämne. Det finns även många svenska internationella skolor, så även om du läser svenska eller svenska som andraspråk har du möjlighet att studera utomlands. Vi har haft studenter som läst allt från spanska i Chile, till svenska på Island.
Läs mer om internationella möjligheter på Lunds universitet här.
Behörighetskrav
När du söker till ämneslärarutbildningen behöver du uppfylla följande förkunskapskrav:
Grundläggande behörighet, samt Engelska 6 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 + 1a2 eller Engelska B och Samhällskunskap A
Särskild behörighet för vissa ämnen förekommer. Läs mer om behörighetskrav för respektive ingångsämne här:
- Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång engelska
- Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång svenska
- Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång svenska som andraspråk
- Behörighetskrav ingångsämne matematik: Grundläggande behörighet samt Engelska 6, Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik D) och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Examen och karriär
Utbildningen leder till en ämneslärarexamen (300 högskolepoäng) med inriktning mot arbete i gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Du får även behörighet att undervisa i grundskolans årskurser 7–9. Med en ämneslärarexamen från Lunds universitet i grunden, öppnar sig många möjligheter för framtiden. Du kan exempelvis göra något av följande:
- Kandidatexamen
Bygg vidare på ämnespoängen du redan fått i dina undervisningsämnen och ta ut en kandidatexamen.
- Utökad behörighet
Du kan bli lärare i fler ämnen än de som du läst under ämneslärarutbildningen. När du skaffat dig ytterligare ämnespoäng i något skolämne kan du ansöka om utökad behörighet via Skolverket.
- Fördjupa din lärarprofession
Bli specialpedagog, speciallärare eller gå kurser i skolledarskap och bli rektor.
- Forska
En ämneslärarutbildning innebär en examen på avancerad nivå. Det kan göra det möjligt att söka sig vidare inom forskning, som doktorand på universitet.
Möt våra studenter och alumner
Läs intervjuer med några av våra studenter.