KPU-alumnen Sanne Johansson i Sydsvenskan
”Sanne fick doktorshatt – återvände till högstadiet” så lyder rubriken i reportaget Sanne Johansson i Sydsvenskan. Hon är biolog i grunden och skaffade sig en doktorsexamen om vednedbrytande svampar,…
Inkluderingshaveriet: ”Det är dags att tänka om”
Sverige är ett av de länder i världen som har störst andel elever i samma klassrum, oavsett kunskapsnivå. Samtidigt är det många elever som lämnar grundskolan utan att kunna läsa ordentligt, och inte…
Stark kritik mot inkludering: ”Elever har olika förutsättningar”
Allt fler forskare ifrågasätter om fokuset på fysisk inkludering i det ordinarie klassrummet gagnar elever med autism och adhd, som ofta brottas intryckskänslighet och koncentrationsproblem. Mona…
SKÄL 2024 – En framgångsrik mötesplats för ämneslärarutbildningen
SKÄL, som nu etablerats som en årlig mötesplats, samlade även i år en bred grupp av VFU-handledare, ämneslärarutbildare, studenter och alumner. Tillsammans diskuterade deltagarna den…
Bli ämneslärare på bara tre terminer, med vår kompletterande pedagogisk utbildning
Har du redan högskolepoäng i ett ämne du vill dela med dig av? Med den Kompletterande Pedagogiska Utbildningen, KPU, vid Lunds universitet kan du läsa vidare till ämneslärare på bara tre terminer.…
Jonatan Nästesjö: Vad betyder egentligen tur i akademin?
Forskares prat om tur går stick i stäv med synen att framgång är ett resultat av prestation. Jonatan Nästesjö skriver om vilken roll turen spelar i akademin.
Vi lärare: Inkluderingstanken i skolan problematiseras i ny bok
Sverige är det land som har flest elever i ordinarie klassrum, men vi ser inte den positiva utveckling som vi önskat för alla elever. Tvärtom går var fjärde elev ut grundskolan med underkänt betyg i…
Boksläpp: Specialdidaktik för innehållsinkluderande undervisning
Tisdagen den 8 oktober är det äntligen dags för boksläpp av Specialdidaktik för innehållsinkluderande undervisning på Institutionen för utbildningsvetenskap. Boken presenteras i stort och författarna…
Ny kurs: Rethinking Assessment in Higher Education
I vår erbjuder Avdelningen för högre utbildning en ny fortbildningskurs för undervisande personal: "Rethinking Assessment". Kursen pågår från 17 mars till 26 maj 2025 och syftar till att fördjupa…
Välkommen att söka AHUs högskolepedagogiska kurser våren 2025
Kurserna vänder sig till all undervisande personal vid Lunds universitet och passar lärare på alla nivåer. Du hittar vårt kursutbud här och ansöker direkt via kurshemsidorna. Alla våra kurser ges i…
Jonatan Nästesjö: Vem i hela världen kan unga forskare lita på?
Hur lär sig unga forskare vad som är kvalitet i vetenskaplig publicering eller vad som lönar sig i den akademiska karriären? Jonatan Nästesjö skriver om hur forskare socialiseras in i akademin.
Upptäck höstens seminarier inom utbildningsvetenskap
Är du universitetslektor, lärare, lärarstudent, eller forskare inom utbildningsvetenskap? Eller bara allmänt intresserad av skolfrågor och högre utbildning? Varmt välkommen till höstens Högre…
Sen anmälan till ämneslärarutbildningen, öppen!
Missade du sista ansökningsdagen inför höstterminen? Ingen fara, nu öppnar vi upp för sen anmälan till ämneslärarutbildningen med inriktning mot svenska som andraspråk!
Introduktionsvecka för nya ämneslärarstudenter
Antagen till ämneslärarutbildningen i höst? Stort grattis! Mellan den 27 – 30 augusti välkomnas alla nyantagna ämneslärarstudenter till gemensamma introduktionsdagar i Lund!
”HD-dom kan bli lyft för elever med NPF”
Ett avgörande från Högsta domstolen i veckan kan bli ett steg mot en skola som ger goda förutsättningar för alla, oavsett funktionsnedsättning. Det skriver Mona Holmqvist och Sven Bölte i Svenska…
Utbildningsvetenskapliga institutionen utökar ämneslärarprogrammen
Från och med hösten 2024 erbjuder vi antagning till den kompletterande pedagogiska utbildningen i samhällskunskap, företagsekonomi och juridik. Våren 2025 kan du även söka matematik som ingångsämne…
Avslutningshögtid 2024
Vi är glada att meddela att våra studenter från ämneslärarutbildningen som började höstterminen 2019 och de som genomfört den kompletterande pedagogiska utbildningen sedan vårterminen 2023 nu har…
Jonatan Nästesjö: Mitt bästa doktorandtips - läs kassa texter!
Det är inte lätt att vara en nybörjare i akademin. Jonatan Nästesjö delar med sig av sina bästa tips för att ge doktorander bättre självförtroende.
Föreläsning på UR: Elevens roll i skolan i ett historiskt perspektiv
Vilka grupper av elever gynnas eller missgynnas av det rådande skolsystemet? Och hur har elevens roll i skolan förändrats genom tiderna? Det utforskar professor Mona Holmqvist i en föreläsning på…
Jonatan Nästesjö: Vad jag inte visste som nybliven doktorand
Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.