
Ny efterlängtad fortsättningskurs i specialdidaktik – ansökan öppen!
Vill du fördjupa dina kunskaper om hur du kan stötta elever med ADHD och AST? Efter stor efterfrågan lanserar vi nu fortsättningskursen Specialdidaktik med inriktning ADHD och AST – sociala relationer…

Ansökan till ämneslärarutbildningen är öppen!
Vill du nörda ner dig i dina favoritämnen, och lära dig undervisa i dem? Sök till ämneslärarutbildningen i höst! Nytt för i år är att du även kan välja inriktning mot matematik. Anmäl dig senast den…

Premiär för kortfilmer om kemins didaktik
Hur kan kemilärare få fortbildning i en pressad vardag? Den frågan låg till grund för det projekt som Ylva Hamnell-Pamment, lärare i kemi och doktor i utbildningsvetenskap, initierade med stöd av Sten…

HTs pedagogiska konferens 13 nov 2025
HT-FAKULTETERNAS PEDAGOGISKA INSPIRATIONSKONFERENS 13 NOVEMBER 2025

Collin Loughlin has defended his PhD-thesis The Unintentional Lecture
On Friday 21 February Colin Loughlin defended his thesis 'The Unintentional lecture - The place of large-class teaching in contemporary higher education'.

Professor Mona Holmqvist har utsetts till ledamot i Vetenskapsrådet
Professor Mona Holmqvist har utsetts till ledamot i Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté för mandatperioden 2025 - 2027. Vetenskapsrådets kommitté för utbildningsvetenskap stödjer…

Professor Katarina Mårtensson är nyinvald ledamot i SUHF:s expertgrupp för högskolepedagogiska frågor
Professor Katarina Mårtensson vid Utbildningsvetenskap har blivit invald som ledamot i SUHFs (Sveriges universitets- och högskoleförbund) 'Expertgruppen för högskolepedagogiska frågor' från och med…

Forskarskola med fokus på lärarutbildning och praktiknära forskning
Hur kan vi minska gapet mellan lärarutbildningen och den verkliga undervisningen i skolan? Det är en av frågorna som forskarskolan ROCIT, som finns här på Institutionen för utbildningsvetenskap,…

Professor Mona Holmqvist i Helsingborgs Dagblad
Adolfsfältskolan som ska byggas i Ängelholm blir Sveriges största mellanstadium. Vilka är egentligen fördelarna och nackdelarna med en renodlad 4–6-skola? Mona Holmqvist, professor i…

KPU-alumnen Sanne Johansson i Sydsvenskan
”Sanne fick doktorshatt – återvände till högstadiet” så lyder rubriken i reportaget Sanne Johansson i Sydsvenskan. Hon är biolog i grunden och skaffade sig en doktorsexamen om vednedbrytande svampar,…

Två nya professorer vid Institutionen för utbildningsvetenskap har installerats
Den 18 oktober 2024 hölls universitetets årliga professorsinstallation i Universitetshusets aula. Vid den högtidliga ceremonin installerades 28 nya professorer, varav två tillhör Institutionen för…

Inkluderingshaveriet: ”Det är dags att tänka om”
Sverige är ett av de länder i världen som har störst andel elever i samma klassrum, oavsett kunskapsnivå. Samtidigt är det många elever som lämnar grundskolan utan att kunna läsa ordentligt, och inte…

Stark kritik mot inkludering: ”Elever har olika förutsättningar”
Allt fler forskare ifrågasätter om fokuset på fysisk inkludering i det ordinarie klassrummet gagnar elever med autism och adhd, som ofta brottas intryckskänslighet och koncentrationsproblem. Mona…

SKÄL 2024 – En framgångsrik mötesplats för ämneslärarutbildningen
SKÄL, som nu etablerats som en årlig mötesplats, samlade även i år en bred grupp av VFU-handledare, ämneslärarutbildare, studenter och alumner. Tillsammans diskuterade deltagarna den…

Bli ämneslärare på bara tre terminer, med vår kompletterande pedagogisk utbildning
Har du redan högskolepoäng i ett ämne du vill dela med dig av? Med den Kompletterande Pedagogiska Utbildningen, KPU, vid Lunds universitet kan du läsa vidare till ämneslärare på bara tre terminer.…

Jonatan Nästesjö: Vad betyder egentligen tur i akademin?
Forskares prat om tur går stick i stäv med synen att framgång är ett resultat av prestation. Jonatan Nästesjö skriver om vilken roll turen spelar i akademin.

Vi lärare: Inkluderingstanken i skolan problematiseras i ny bok
Sverige är det land som har flest elever i ordinarie klassrum, men vi ser inte den positiva utveckling som vi önskat för alla elever. Tvärtom går var fjärde elev ut grundskolan med underkänt betyg i…

Boksläpp: Specialdidaktik för innehållsinkluderande undervisning
Tisdagen den 8 oktober är det äntligen dags för boksläpp av Specialdidaktik för innehållsinkluderande undervisning på Institutionen för utbildningsvetenskap. Boken presenteras i stort och författarna…

Ny kurs: Rethinking Assessment in Higher Education
I vår erbjuder Avdelningen för högre utbildning en ny fortbildningskurs för undervisande personal: "Rethinking Assessment". Kursen pågår från 17 mars till 26 maj 2025 och syftar till att fördjupa…

Jonatan Nästesjö: Vem i hela världen kan unga forskare lita på?
Hur lär sig unga forskare vad som är kvalitet i vetenskaplig publicering eller vad som lönar sig i den akademiska karriären? Jonatan Nästesjö skriver om hur forskare socialiseras in i akademin.